barchinona
inici cercador historiadors formació enllaços contacte

Barchinona.cat, un pas endavant

Ara fa gairebé 11 anys, vaig decidir embarcar-se en un ambiciós projecte: la creació d’un espai web que, sota el nom de Barchinona.cat, reunís tants recursos com fos possible sobre la història i la historiografia de Barcelona. Un conjunt de recursos que facilités a professionals i apassionats de la història d’aquesta ciutat apropar-s’hi des del vessant més rigorós: la consulta i l’estudi de les fonts solvents que han composat, al llarg del temps, els seus diversos relats. Aquest projecte va veure la llum pública el 4 d’octubre del 2012 amb la presentació, a la sala d’actes de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, del web Barchinona.cat.

Aquest és un projecte a molt llarg termini i en permanent construcció. És per això que, a mesura que avança la tasca i comença a derivar-se’n la idea d’altres projectes més concrets (organització de cursos, conferències, planificació d’exposicions, publicacions, treballs de recerca...), es fa necessari comptar amb nous suports i amb noves complicitats que permetin fer créixer el projecte.

És en aquest punt que Barchinona.cat es constitueix en projecte empresarial, amb la incorporació com a sòcia d’Ana Shelly, i amb el suport d’altres historiadors i professionals de diverses especialitats. Junts, pretenem convertir la nostra passió professional i personal per Barcelona en un laboratori d’idees i projectes per donar a conèixer la història i la historiografia de la ciutat, convençuts que el valor real del coneixement rau en la seva difusió.

Ens alegra, doncs, anunciar-vos aquest pas endavant de Barchinona.cat i us convidem a acompanyar-nos en aquesta nova etapa del projecte, esperant que arribi tant lluny com ens hem proposat, i que tots en puguem gaudir.

Una abraçada,

Xavier Cazeneuve i Ana Shelly, Barchinona.cat

 

Què és Barchinona.cat?

Un espai web que aplega recursos contrastats sobre la història i la historiografia de Barcelona. Però també és una plataforma a partir de la qual engrandir i difondre el coneixement de Barcelona mitjançant la recerca, la generació de nous continguts i la proposta i creació de projectes que apropin la ciutat a aquelles persones interessades en la seva història.

Què volem que sigui Barchinona.cat?

Un espai de referència i un punt de trobada en l’estudi de la història de Barcelona caracteritzat pel seu rigor i el seu dinamisme. Un projecte en constant creixement que es nodreixi amb nous continguts de forma continuada.

Qui formem Barchinona.cat?

Xavier Cazeneuve, historiador amb més de vint anys d’experiència en la recerca documental sobre la història de Barcelona, i Ana Shelly, llicenciada en dret, formadora i coordinadora editorial. També un grup d’historiadors i professionals de diverses especialitats que col·laboraran de manera habitual.

A Barchinona.cat unim les nostres diverses trajectòries professionals en un projecte col·lectiu amb Barcelona com a denominador comú.

Què es pot trobar a Barchinona.cat?

 • Biografies i bibliografies dels historiadors que han tingut un pes específic en el coneixement de la història de Barcelona
 • Un cercador bibliogràfic de topònims per facilitar i agilitzar la recerca històrica
 • Efemèrides històriques barcelonines
 • Una agenda setmanal amb el recull de les activitats més destacades sobre temes d’història de la ciutat
 • Novetats editorials
 • Exposicions visitables
 • Un ampli recull d’enllaços que aplega les principals entitats relacionades amb la història de Barcelona (museus, arxius, biblioteques, centres acadèmics, hemeroteques, revistes especialitzades, centres d’estudis i grups d’estudis i recerca, associacions...)
 • I dins de l’apartat anterior, l’enllaç als programes educatius de museus i col·leccions de Barcelona amb temàtica relacionada amb la història de la ciutat, per facilitar la tasca de mestres, formadors i pares.

Què oferim des de Barchinona?

 • Coordinació i/o realització de projectes de recerca històrica
 • Col·laboracions en grups de recerca. Documentació
 • Buidatge i catalogació d’arxius d’entitats públiques, empreses i particulars
 • Projectes i planificació d’exposicions
 • Planificació i organització de cursos, seminaris, conferències i taules rodones
 • Assessorament a exposicions, publicacions, guions radiofònics o cinematogràfics
 • Suport a l’edició i coordinació de publicacions especialitzades
 • Suport a doctorats, tesines i treballs de recerca

Com podeu contactar amb Barchinona.cat?

La nostra adreça de correu electrònic de contacte és: barchinona@barchinona.cat