barchinona
INICI NOTÍCIES EFEMÈRIDES CERCADOR HISTORIADORS FORMACIÓ ENLLAÇOS CONTACTE

Exposicions sobre història de Barcelona que podem visitar

«Drassanes i galeres». Museu Marítim de Barcelona. Exposició permanent.

«Petras Albas. El monestir de Pedralbes i els Montcada (1326-1673)». Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Exposició permanent.

«Barcelona 1700. De les pedres a les persones». El Born CCM. Exposició permanent.

«Interrogar Barcelona. De la industrialització al segle xxi». MUHBA Oliva Artés.

«La memòria d’un pais». Museu d’Historia de Catalunya. Exposició permanent.

«Espai de recreació històrica al Pavelló de Sant Rafael». Recinte Modernista de Sant Pau. Permanent.

«Francesc Esteve, el valor de la mirada». Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Fins el 16 de març. [Últims dies!]

«El 10 de la Reial». Fundació Setba. Fins el 24 de març.

«Adrian Melis- Memoria selectiva». ADNgaleria. Fins el 28 de març.

«El Rec Comtal. Passat, present i futur». Centre Cultural Can Fabra. Fins el 29 de març.

«Joana Biarnés. A contracorrent». Palau Robert. Fins el 2 d’abril.

«Col·leccions COAC / Clotet_Tusquets [1960-1980]». Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Fins el 7 d’abril.

«Josep Puig i Cadafalch, arquitecte de Catalunya». Museu d’Història de Catalunya. Fins el 15 d’abril.

«L’Arxiu Històric de la Ciutat. Cents anys al servei del patrimoni, la informació, la recerca i la cultura». Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Fins el 30 d’abril.

«Nazis i feixistes, l’ocupació simbòlica de Barcelona (1939-1945)». Castell de Montjuïc. Fins el 30 d’abril.

«Montserrat Roig, 1977. Memòria i utopia». El Born CCM. Fins el 30 d’abril.

«La construcció del Palau de la Música Catalana i la seva preservació. 110 anys d’història (1908-2018)». Palau de la Música. Fins el 15 de maig.

«Darius Koehli. Inside Poblenou». Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Fins el 19 de maig.

«Pere Portabella- Cinema, art i política». Fundación Vila Casas. Can Framis. FIns el 23 de juny.

«El port franc i la fàbrica de Barcelona. Les edats de la Zona Franca». Muhba Casa Padellàs. Inauguració dilluns 25 de febrer. Fins l’1 de juliol.

«Port, territori de frontera». Museu Marítim de Barcelona. Fins el 25 de setembre.

«Històries de militars catalans al desert África». Museu de les Cultures del Món. Fins el gener de 2019.

 

Agraïm al Carlos Fernández Palau, estudiant en pràctiques de la UB, la seva tasca de documentació pel que fa a les exposicions al web aquest mes de març.

AGENDA BARCHINONA

 

Dimarts, 13 de març de 2018

17 h. i 18:30 h. Visita comentada: “Les Galeries Laietanes. Cruïlla de les arts”, a càrrec de Mariàngels Fondevila i Paz Marqués. Museu Nacional d’Art de Catalunya. Places limitades, consulteu web.
18 h. Presentació del llibre: Clases antes que nación. Trabajadores, movimiento obrero y cuestión nacional en la Barcelona metropolitana, 1840-1927, a càrrec de José Luis Oyón i Álvaro Girón Sierra. Sala d’Actes del CSIC (c/ de les Egiipcíaques, 15).

19:30 h. Inauguració de l’Exposició «500 anys de la Reforma Protestant (1517-2017)». Museu de l’Hospitalet, Casa Espanya. Espai d’Història. Entrada lliure.

 

Dimecres, 14 de març de 2018

18 h. Conferència: «Gent de la Casa Gran (1977-1983). Barcelona i les persones de 1979». MUHBA Plaça del Rei. Gratuït.

 

Dijous, 15 de març de 2018

9 h. II Simposi Internacional d’Arqueologia: “El Rec Comtal: l’aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI”. El Born Centre de Cultura i Memòria. Gratuït. Imprescindible inscripció prèvia.

17 h. Debat. “Zona Franca, dels orígens portuaris als nous paradigmes mediambientals”. MUHBA Plaça del Rei, Sala Martí l’Humà. Gratuït. Es recomana reserva prèvia.

19 h. Conferència: “Com es fa un hospital modernista?”, a càrrec de Pilar Salmerón i Miquel Terreu. Recinte Modernista Sant Pau. Entrada gratuïta.

19 h. Conferència: “El Rec Comtal a Sant Andreu de Palomar i el Centre d’Interpretació del Rec Comtal”, a càrrec de Jordi Petit. Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. Sala d’Actes del Centre Cultural de Can Fabra.

 

Divendres, 16 de març de 2018

Últim dia per veure l’exposició «Francesc Esteve, el valor de la mirada». Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

9 h. II Simposi Internacional d’Arqueologia: “El Rec Comtal: l’aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI”. El Born Centre de Cultura i Memòria. Gratuït. Imprescindible inscripció prèvia.

 

Dissabte, 17 de març de 2018

9 h. II Simposi Internacional d’Arqueologia: “El Rec Comtal: l’aigua dibuixa la ciutat. Barcelona, segles I-XXI”. El Born Centre de Cultura i Memòria. Gratuït. Imprescindible inscripció prèvia.

10-14 h i de 16 a 18 h. Col·loqui veïnal: “Tres dies de bombardeig. Col·loqui veïnal al voltant del Refugi 307 del Poble Sec”. Centre Cívic Plaça del Sortidor (plaça del Sortidor, 12). Gratuït. Cal inscripció prèvia enviant mail a hola@laberintcultura.com.

10 h. Itinerari de mar a bord del pailebot Santa Eulàlia: “Barcelona des del mar”. Museu Marítim de Barcelona. Preu: 12€ adults.

10:30 h. Itinerari: “Barcelona i els indians. Negocis d’ultramar i canvi urbà, 1835-1916”, a càrrec d’Aymara Arreaza i Lorena Bou. MUHBA. Inici: pla de Palau, davant la Facultat de Nàutica. Preu: 8,50€.

11 h. Itinerari de mar a bord del quetx Far Barceloneta. “Port de Barcelona: passat, present i futur”. Museu Marítim de Barcelona. Preu 15€ adults.

 

Diumenge, 18 de març de 2018

10 h. Itinerari: “Barcelona en Diagonal, tram de ponent”. MUHBA. Inici: metro L3, parada Zona Universitària, davant la Facultat d’Economia i Empresa. Preu: 8€.

10 h. Itinerari: “Els trams arqueològics del Rec des del Parc Arqueològic fins a La Sagrera”, a càrrec de Jordi Petit. Centre d’estudis Ignasi Iglésias. Lloc de trobada: plaça Orfila. Inscripcions: ceii.santandreu@gmail.com

11 h. Itinerari per la façana marítima: “Drassanes, gremis i mercaders”. Museu Marítim de Barcelona. Preu: 6,50€.

11 h. Itinerari: “La Barcelona del GATPAC”. Fundació Joan Miró. Punt de trobada: plaça Molina (monument a Joan Maragall). Preu: 10€.

11 h. Itinerari: “La senyorial Dreta de l’Eixample”, a càrrec de Pau Vinyes i Roig. Tot Història Associació Cultural. Punt de trobada: davant del Teatre Coliseum (Gran Via de les Corts Catalanes, 595). Places limitades. Es recomana inscripció prèvia. Preu: 8€.

11 h. Itinerari: “Horta un poble de l’interior del barcelonès”. Tot Història Associació Cultural. Punt de trobada: plaça Eivissa, sortida metro Horta (L5). Places limitades. Es recomana inscripció prèvia. Preu: 9€.

11:30 h. Itinerari: “L’obertura de la Via Laietana i la creació del barri Gòtic”. MUHBA Plaça del Rei. Preu: 8€.

11:30 h (castellà) i 12:30 h. (català). Visita comentada: “El monestir de Pedralbes. Història i Art”. Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Preu: 5€. Reserva prèvia: reservesmonestirpedralbes@bcn.cat

 

Agraïm a la Sylvia Maldonado, estudiant en pràctiques de la UB, la seva tasca de documentació pel que fa a l’agenda d’aquest mes de març.