barchinona
INICI AGENDA EFEMÈRIDES CERCADOR HISTORIADORS FORMACIÓ ENLLAÇOS CONTACTE

 

EXPOSICIONS

 

Unitats de memòria. Sants i el seu arxiu

Aquest dimarts 12 de juny a les 17:30 h, a la seu de l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, (c/ Creu Coberta, 104), s’inaugurarà l’exposició “Unitats de memòria. Sants-Montjuïc i el seu arxiu”.

Es tracta d’una exposició que té l’objectiu d’apropar els arxius de Districte –el que conserven i les tasques que desenvolupen l’equip humà que hi treballa– a la ciutadania. Alhora, palesar que aquests arxius, com tots els que integren la xarxa de l’Arxiu Municipal de Barcelona, són les “unitats de memòria” que, junts, constitueixen la gran memòria de la història de Barcelona i la seva gent.

L’exposició es divideix en quatre àmbits. Els dos primers volen mostrar, d’una banda, com l’Arxiu de Sants conserva la memòria del territori i de l’evolució dels diversos barris del districte, i de l’altra, la de la societat santsenca en àmbits com el treball i l’escola. Els altres dos àmbits volen posar de manifest que la memòria col·lectiva que conserva l’arxiu es construeix a partir de la memòria particular, de les donacions privades que ha rebut, i que els Arxiu són equipaments de tots i per a tots, amb l’actualitat de l’Arxiu i els serveis que posa a disposició de la ciutadania.

Organitzada per l’Arxiu Municipal de Barcelona, l’exposició està comissariada per l’historiador Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), amb la coordinació tècnica d’Iris Garcia (Vadexpos Gestió Cultural) i disseny expositiu d’Andrea Manenti.

MITJANS

 

«Surt a la llum la vida que s'amaga als arxius de districte»

Aquí teniu l’enllaç a l’article de Gustau Nerin publicat al diari digital El Nacional.cat, sobre l’exposició “Unitats de memòria. Gràcia i el seu arxiu”, organitzada per l’Arxiu Municipal de Barcelona, i comissariada per l’historiador Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), amb la coordinació tècnica d’Iris Garcia (Vadexpos Gestió Cultural) i disseny expositiu d’Andrea Manenti.

Aquesta exposició la podeu veure a la seu de l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia-Biblioteca Jaume Fuster (plaça Lesseps, 20-22). Teniu temps fins el 15 de juliol!

EXPOSICIONS

 

Unitats de memòria. Gràcia i el seu arxiu

Heu estat mai en algun dels arxius municipals de districte? Sabeu què hi ha, què hi podeu consultar o per a què serveixen?

Aquest dijous 7 de juny a les 18 h, a la seu de l’Arxiu Municipal de l’Arxiu de Gràcia-Biblioteca Jaume Fuster (plaça Lesseps, 20-22), s’inaugura l’exposició “Unitats de memòria. Gràcia i el seu arxiu”.
LArxiu Municipal del Districte de Gràcia, com tots els centres de lArxiu Municipal de Barcelona, conté les unitats de memòria de la gran memòria de Barcelona. Shi conserva el conjunt de documents del nostre passat ciutadà. Un coneixement necessari per saber com era Barcelona abans i com vivien els barcelonins i les barcelonines; un bagatge que és de tots i que és per a tots, i amb el qual construïm la història de la ciutat. Un arxiu que, a més, guarda fragments de vida viscuda i, per tant, conté històries apassionants, fotos increïbles i testimonis reveladors.

L’exposició es divideix, així, en quatre àmbits que mostren la “memòria” de l’Arxiu de Gràcia des de diferents vessants: un primer àmbit, dedicat a la memòria urbana del territori de Gràcia on, a través de documents i fotografies, es pot comprovar com ha evolucionat amb el pas del temps; un segon àmbit ens parla de la societat gracienca des del punt de vista de l’oci, la cultura i el seu ric teixit associatiu; en el tercer àmbit vol posar de manifest que la memòria col·lectiva que conserva l’arxiu es construeix a partir de la memòria particular, de les donacions privades que ha rebut; finalment, l’exposició es tanca amb un quart àmbit dedicat a l’actualitat de l’Arxiu i els serveis que posa a disposició de la ciutadania.

Organitzada per l’Arxiu Municipal de Barcelona, l’exposició està comissariada per l’historiador Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), amb la coordinació tècnica d’Iris Garcia (Vadexpos Gestió Cultural) i disseny expositiu d’Andrea Manenti.

NOVETAT EDITORIAL

 

Presentació del llibre La casa de l’Ardiaca. Dos mil anys d’història

Aquest dimarts 5 de juny a les sis de la tarda a l’Arxiu Històric de la Ciutat (carrer de Santa Llúcia, 1) es presentarà el llibre La Casa de l’Ardiaca de Barcelona. Dos mil anys d’història, escrit per Reinald Gonzàlez i Francesc Caballé.

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona va celebrar, l’any 2017, el seu primer centenari. Un dels resultats d’aquesta celebració és aquest llibre, que explica, de manera detallada i alhora divulgativa, la història, l’evolució i les característiques arquitectòniques d’un edifici tan emblemàtic de Barcelona com és la Casa de l’Ardiaca. Els historiadors Francesc Caballé i Reinald González han realitzat una extensa tasca de recerca i de documentació de l’edifici i dels diferents usos que ha tingut al llarg dels segles. Els resultats permeten oferir estudi rigorós i molt visual, en què text i imatge es conjuguen per conferir a la Casa de l’Ardiaca una completa monografia que en facilita el seu coneixement i reconeixement.

Les pedres de la Casa de l’Ardiaca expliquen la història de la ciutat, des de les restes de la muralla romana, que queden integrades en la construcció, fins a la remodelació integral portada a terme als anys noranta del segle XX. És per això que la Casa de l’Ardiaca ha esdevingut la seu natural de l’Arxiu Històric de la Ciutat, lligat a aquesta casa des de pràcticament la seva gènesi: continent i contingut formen una simbiosi de continent i contingut identificativa dels dos mil anys d’història de la ciutat de Barcelona.

BARCHINONA.CAT

 

Entrevista a El Nacional.cat i conferència en vídeo

Us oferim l’enllaç a l’entrevista que El Nacional.cat va fer a l’historiador Xavier Cazeneuve sobre l’estudi que des de Barchinona.cat estem realitzant sobre la representació de la ciutat de Barcelona en els  No-Do, els noticiaris de projecció obligatòria als cinemes durant el franquisme.

Aquest és l’enllaç a l’entrevista.
Una avançada de resultats i conclusions d’aquesta recerca la vam presentar també en una conferència dels Diàlegs d’Història Urbana que organitza el Centre de Recerca i Debats del MUHBA (Museu d’Història de Barcelona), el passat dilluns 7 de maig.

Si us interessa i us ve de gust, podeu sentir (i veure) aquesta conferència a través del vídeo penjat pel MUHBA al seu compte de youtube. Aquest és l’enllaç.

DIVULGACIÓ

 

Felicitats “En guàrdia!” : 700 programes! (i 16 anys d’Història a la ràdio)

Aquest passat diumenge 27 de maig es va emetre el “En guàrdia!” número 700!

“En guàrdia!” és un programa de divulgació històrica que s’emet a Catalunya Ràdio els diumenges de 15 a 16 h, conduït pel periodista i historiador Enric Calpena, i que des de fa 16 anys ens aproxima fets, esdeveniments i episodis de la història, tant del nostre país com de la història mundial.

Des de Barchinona.cat ens ve de gust felicitar l’Enric Calpena i tot l’equip del programa i convidar-vos a sentir els seus programes. Aquest és l’enllaç per a poder-los sentir. Enllaç a l’article de la viquipèdia amb el llistat de tots els programes de les 16 temporades.

NOVETAT EDITORIAL

 

La casa de l’Ardiaca, dos mil anys d’història

Tot i que en la newsletter de la setmana vivent, ja en donarem notícia destacada, us avancem aquest vídeo de la presentació del llibre La Casa de l’Ardiaca de Barcelona. Dos mil anys d’història, escrit per Reinald Gonzàlez i Francesc Caballé (Veclus s.l.), que tindrà lloc el proper dimarts 5 de juny a les sis de la tarda a l’Arxiu Històric de la Ciutat (carrer de Santa Llúcia, 1).

NOVETAT EDITORIAL

 

Història musical del Palau (1908-2018)

Aprofitem l’avinentesa que estem en la setmana de Sant Jordi, per fer-vos una recomanació bibliogràfica: Història musical del Palau (1908-2018).

El Palau de la Música Catalana és, sens dubte, junt amb el Liceu, la gran referència en la història musical i cultural de Barcelona des de principis del segle XX. Pel Palau han passat els millors directors, solistes, orquestres i compositors i ha estat la seu de moltes estrenes musicals, algunes absolutes.

Aquest llibre, com el seu títol indica, repassa la història musical del Palau de la Música. A través seu, seguim la trajectòria d’aquest gran equipament i temple de la música, però, amb ell, seguim l’evolució cultural de la nostra ciutat.

Llegint el llibre ens adonem que si Barcelona, al llarg del segle XX, s’ha convertit en una metròpoli europea de primer nivell, és en part gràcies, també, a l’existència del Palau de la Música i a tota la seva tasca, tant en favor de la música del país com portant el bo i millor del món musical a casa nostra.

L’autor del llibre és Pere Andreu Jariod, que, amb un estil directe i àgil, i amb molt rigor i honestedat, aconsegueix que anem recorrent les dècades musicals del Palau d’una manera agradable i sense cansament, no només informant-nos, sinó també entretenint-nos i, de tant en tant, fent-nos somriure amb alguna anècdota o detall que ens sorprèn.

El llibre es complementa amb una vintena de textos de complement d’una nòmina d’experts, crítics, músics i professionals d’àmbits diversos que aporten un plus de detall en diversos temes, personatges i esdeveniments i que reforcen el llibre i el doten de relleu i riquesa de mirades.

Editat amb cura per Huygens Editorial, que ha aconseguit un volum elegant i de disseny molt agradable, en les seves pàgines hi trobareu un gran nombre de fotografies i imatges, moltes d’elles inèdites, que el fan molt atractiu per a la vista, més enllà de la seva plaent lectura.

NOVETAT EDITORIAL

 

Anuari d’Arqueologia i Patrimoni de Barcelona 2016

I per si preferiu les qüestions arqueològiques, el mateix dimecres i a la mateixa hora, a les set de la tarda, es presenta també l’Anuari d’Arqueologia i Patrimoni de Barcelona 2016, la publicació on es reflecteix l’activitat arqueològica més recent que es produeix a la ciutat de Barcelona. Durant l’acte hi haurà la conferència “El mosaic del meu barri, balanç d’un projecte ciutadà participatiu”, a càrrec de Montserrat Pugès, responsable d’intervencions en el patrimoni del Servei d’Arqueologia. Aquesta presentació tindrà lloc al Palau de la Virreina, Auditori Lab (La Rambla, 99, planta baixa).

FOTOGRAFIA

 

Barcelona, des de l’espai i a gran resolució

El 7 de març, el web de l’Agència Espacial Europea oferia un magnífic mosaic d’imatges de la Ciutat de Barcelona i la seva àrea metropòlitana des de l’espai i amb un detall estraordinari, un conjunt de fotografies superposades preses el passat 15 de febrer des de l’Estació Espacial Internacional, per l’astronauta francès Thomas Pesquet.
Segons La Vanguardia, que es feia ressò de la notícia, l’Estació Espacial vola a uns 400 km d’altitud i es desplaça a uns 28.800 km/h. Per aconseguir aquestes imatges, l’astronauta Pesquet va utilitzar la lent més llarga disponible (de 1.150 mm) i va disparar 30 fotografies seguides en 20 segons.

Teniu a la nostra disposició tres versions de diferent resolució d’aquesta gran fotografia de Barcelona. Cliqueu aquí si us les voleu descarregar.

BIBLIOTEQUES

 

Biblioteca de Catalunya: venda en línia de còpies d’alta qualitat

La Biblioteca de Catalunya ha posat en marxa un nou servei web que permet als usuaris seleccionar, pagar i descarregar còpies en alta qualitat dels documents en domini públic que la Biblioteca conserva i ha digitalitzat.

En el moment d’obrir el servei s’hi troben accessibles més de vint-i-cinc mil documents, entre els quals, la pràctica totalitat dels més dels sis-cents incunables conservats a la Biblioteca, revistes històriques tan emblemàtiques com ¡Cu-cut!, Pèl & Ploma o L’Esquella de la Torratxa, la correspondència d’Enric Granados, Marià Aguiló i Joan Maragall, plaques de vidre de Pau Audouard i també partitures, arxius sonors de cilindres de cera, i d’altres materials.

Teniu més informació al web de la Biblioteca de Catalunya (cliqueu en aquest enllaç).

ARXIUS

 

Programa dels actes del centenari de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Ja tenim a la nostra disposició el programa d’actes del centenari de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Es tracta d’un programa on es combinen activitats divulgatives, acadèmiques i lúdiques, amb l’objectiu d’arribar a públics molt diversos i donar a conèixer l’Arxiu, els seus fons i la seva labor com a institució arxivística centenària dedicada a la preservació del patrimoni documental de la ciutat i a la promoció del coneixement històric sobre Barcelona.

Al següent enllaç podeu consultar el programa d’actes del centenari de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

COMMEMORACIONS

 

L’any Puig i Cadafalch a un clic

El Departament de Cultura ha posat en marxa recentment una pàgina web a través de la qual se centralitzen tots els esdeveniments, informacions i activitats que enguany se celebraran a l’entorn del 150è aniversari de naixement de Josep Puig i Cadafalch i del centenari com a president de la Mancomunitat de Catalunya. La commemoració de l’Any Puig i Cadafalch ha sorgit per una iniciativa promoguda pel Departament de Cultura i compta amb la col·laboració de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i els ajuntaments de Barcelona, Mataró i Montblanc.

Els comissaris d’aquesta commemoració són Mireia Freixa, catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, i Eduard Riu-Barrera, arqueòleg i historiador del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.

Puig i Cadafalch és una de les figures destacades de Catalunya com a arquitecte, urbanista, restaurador, historiador de l’art de projecció internacional, a més de polític durant el període 1917-1922 com a president de la Mancomunitat.

Accediu al web de la celebració de l’Any Puig i Cadafalch, clicant en aquest enllaç.

TELEVISIÓ

 

Barcelona, otros tiempos (1967)

Des de fa un parell de setmanes, ja està disponible al web RTVE a la carta la sèrie Barcelona, otros tiempos, una sèrie de cinc documentals sobre la història contemporània de Barcelona que Televisión Española va emetre fa 50 anys, entre el 5 de gener i el 9 de febrer de 1967.

Es tracta de cinc documentals realitzats i escrits per Ricardo Fernández de Latorre (1928-2005), un dels pioners del format documental històric televisiu a Espanya, amb la col·laboració de l’historiador Pere Voltes Bou (1926-2009), director de l’Institut Municipal d’Història de Barcelona entre 1957 i 1982.

Un altre dels noms destacats vinculats a aquests documentals és el de Joan Lluch, que en fa la locució. Joan Lluch (1932-2006) va ser el periodista barceloní encarregat de les locucions de les transmissions del Liceu i del Palau de la Música Catalana durant més de 30 anys i responsable del programa radiofònic operístic Gran Gala.

Els documentals duren una hora i són en blanc i negre.

Ens ha semblat interessant recomanar-vos-els, d’una banda, per què ens semblen un testimoni historiogràfic excepcional (pel que fa al mitjà del que formen part: sens dubte, uns dels primers documentals televisius sobre història de Barcelona) i, en segon lloc, perquè tenen l’atractiu de veure com eren i com es plantejaven visualment els documentals a la televisió fa cinquanta anys.

Aquest són els cinc documentals. Si els voleu veure, cliqueu damunt dels respectius títols.

Barcelona, otros tiempos (I). Recuerdos del XIX
Barcelona, otros tiempos (II). Un nuevo siglo
Barcelona, otros tiempos (III). Tragedia y esperanza
Barcelona, otros tiempos (IV). Ocho años más
Barcelona, otros tiempos (V). Hacia otra Exposición Universal

NOVETAT

 

La nit de Sant Joan a Barcelona

Aquest dijous es presenta a l’Espai 4 del Palau de la Virreina (La Rambla, 99) el llibre La nit de Sant Joan a Barcelona, coeditat per l’Institut de Cultura i Angle Editorial.

Es tracta del primer llibre que recorre tota la història de la festa de Sant Joan a la nostra ciutat i dels seus espais i elements característics. Una obra que s’ha plantejat des de mirades pluridisciplinars independents (la història, l’antropologia, l’etnologia i el folklore) i que des dels estudis particulars acaben configurant un relat global sobre la que és una de les festes populars més antigues de la ciutat.

Els seus autors són els historiadors Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat) i Albert Torras, els antropòlegs Manuel Delgado, Marta Contijoch i Roger Canals i el folklorista Amadeu Carbó, sota la coordinació d’Assumpció Maresma.

La nit de Sant Joan a Barcelona. Presentació: dijous 19 de maig 19 h, Espai 4 del Palau de la Virreina (La Rambla, 99).

BARCHINONA

 

La Casa de la Premsa. Barchinona.cat col·labora en la recuperació d’un espai barceloní

A l’avinguda de Rius i Taulet, al número 5, a Montjuïc, molt a prop del carrer de Lleida, hi ha l’edifici conegut com a Casa de la Premsa. Es tracta d’un dels edificis construïts per a l’Exposició Internacional celebrada el 1929 a Barcelona, el que havia d’acollir el que ara anomenaríem “centre de premsa” de l’Exposició.

La Casa de la Premsa comptava amb totes les instal·lacions més modernes del seu temps per a què els periodistes poguessin dur a terme la seva feina, a més de despatxos, espais de reunions, sala d’actes o restaurant. La tercera planta, a més, disposava d’habitacions per als periodistes que s’hi volguessin allotjar.

Durant els mesos que va durar l’Exposició Internacional, van ser centenars els periodistes vinguts d’arreu del món que van visitar i van treballar a la Casa de la Premsa, un edifici que en tot moment recordava als visitants periodistes que es trobaven a la ciutat de Barcelona capital de Catalunya, amb una constant visibilitat de l’escut de la ciutat en parets, columnes i fins i tot enrajolats del terra: una mostra de “resistència” en un moment difícil per al país, en plena dictadura de Primo de Rivera (1923-1930).

Barchinona.cat ha realitzat un estudi històric sobre la Casa de la Premsa, a instàncies de l’Ajuntament de Barcelona, a través de BIMSA (Barcelona d’Infraestructures Municipals) i el Servei d’Arqueologia. Un estudi que s’emmarca en una mirada històrica i arquitectònica pluridisciplinar en la que també participa l’estudi d’arquitectura Brufaucusó.

Podeu llegir la notícia relacionada amb aquest estudi i veure el vídeo que l’acompanya publicats a La Vanguardia el passat 22 de desembre clicant aquí. I també el reportatge que en va fer TV3 clicant aquí. .

Barchinona als mitjans

“La Ciutat i la seva història” a la ràdio.

Us convidem a sentir el reportatge emès el 6 de setembre de 2016 a Catalunya Informació (Catalunya Ràdio) sobre el nostre curs “La Ciutat i la seva història. Transformacions urbanes i patrimoni arquitectònic a Barcelona".

“De pedra picada” és un espai de reportatges sobre arquitectura i història que s’emet a Catalunya Informació (Catalunya Ràdio) i que elabora i condueix Josep Lluís Blázquez.

Per sentir el reportatge, cliqueu aquí.


«La sabata de pedra de la Catedral», article de Cristina Savall a El Periódico del 23 d’abril de 2016, sobre les jornades “Els gremis de Barcelona” organitzades per l’AHCB i el MUHBA i en el que es fa especial incidència en la ponència “Els gremis en la xarxa urbana de Barcelona” presentada pels historiadors Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat).
Cliqueu en aquest enllaç per llegir l’article.


La Casa de la Premsa, també va ser motiu d’atenció per part de TV3. El diumenge 17 d’abril, al Telenotícies Migdia, es va emetre un reportatge d’Alonso Carnicer i Sara Grimal sobre aquest emblemàtic edifici de l’Exposició Universal de 1929. Amb la participació de Carme Miró, responsable del Pla Barcino, i l’historiador Xavier Cazeneuve, en nom de Barchinona.cat, encarregats de l’estudi històric de la Casa de la Premsa.

Podeu veure el vídeo emès clicant en aquest enllaç.

Podeu veure la notícia publicada clicant en aquest enllaç.

Podeu veure el reportatge més ampliat clicant en aquest enllaç.


«L’èxit de la nostàlgia», article de Cristina Savall a El Periódico del 14 de març de 2016 sobre els webs i blogs dedicats a la història de Barcelona, amb esment del web de Barchinona.cat.

Llegiu l’article clicant en aquest enllaç.


Article de La Vanguardia del 22 de desembre de 2015 sobre la Casa de la Premsa. Barchinona.cat ha fet l’estudi històric d’aquest emblemàtic edifici de l’Exposició Universal de 1929.

Podeu llegir la notícia relacionada amb aquest estudi i veure el vídeo que l’acompanya clicant en aquest enllaç.


El 3 de febrer de 2015, Barchinona.cat va ser convidat al programa “Sortides amb gràcia” de Ràdio Gràcia, que realitzen i condueixen Joan Àngel Frigola i Marta Berbel.

Podeu escoltar l’àudio clicant aquí.


Dijous, 11 d'octubre de 2013, ens van entrevistar al programa La Tarda de Barcelona de La Xarxa Ràdio (abans Com Ràdio).

Si ho voleu escoltar, cliqueu damunt la imatge.

(a partir del minut 34:50)


El 10 d’octubre de 2012, Barchinona.cat  va ser notícia al web de les notícies de BTV - Barcelona Televisió.

Vegeu-ho clicant damunt la imatge.

museo d’historia de Barcelona